17.6.10

Pesan bumi kepada manusia


Assalamualaikum sahabat seperjuangan sekalian..
Apa khabar iman kita? Sama-sama bertanya pada diri kita. Semoga hari ini lebih baiknya dari semalam, sesungguhnya sebagai manusia yang kerdil lagi hina sentiasa melakukan kesalahan, dosa dalam sedar mahupun tidak..Disebabkan itulah dalam risalah cintaNYA sentiasa menyeru hamba-hambaNYA yang beriman agar sentiasa bertaubat. Orang yang beriman tidak melengah-lengahkan taubatnya justeru mereka segera bertaubat dan berusaha untuk tidak mengulanginya lagi.

"... Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang menyucikan diri." (QS. Al-Baqarah:222)

Ayat di atas, dan beberapa ayat lain yang bernada serupa, menekankan betapa pentingnya bertaubat bagi setiap manusia tanpa terkecuali, karena pada dasarnya manusia tidak pernah luput dari melakukan kesalahan dan dosa seperti yang disebutkan dalam hadits, "Seluruh kalian adalah pembuat salah dan dosa, dan orang yang berdosa yang paling baik adalah mereka yang sering bertaubat" (HR Ahmad).

"Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapus kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama dengan dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: 'Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu'" (QS. At Tahrim: 8).

"Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung" (QS. An-Nur: 31)Moga kita dapat sama-sama menghayati hidup ini dengan hati yang tenang, noda yang sentiasa dijauhi agar segala perkara yang baik dan nur dapat menjadi pendamping hati. Di sini, jom kita mengambil sedikit masa untuk merenung pesanan bumi kepada manusia.

Berkata Anas Bin Malik r. a; Sesungguhnya setiap hari bumi menyeru kepada manusia dengan sepuluh perkara.

1. Wahai anak Adam! Berjalanlah di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimasukkan ke dalamnya kelak.

2. Engkau melakukan maksiat di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan diazab di dalam perutku.

3. Engkau ketawa di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan menangis di dalam perutku.

4. Engkau bergembira di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan kecewa di dalam perutku.

5. Engkau mengumpul harta di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan menyesal di dalam perutku.

6. Engkau makan benda yang haram di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimakan oleh ulat di dalam perutku

7. Engkau angkuh di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dihina di dalam perutku.

8. Engkau berlari dengan riang di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan jatuh di dalam perutku dalam keadaan dukacita.

9. Engkau hidup di dunia bersiramkan cahaya matahari, bulan dan bintang di belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan tinggal dalam kegelapan di dalam perutku.

10. Engkau hidup di atas belakangku beramai-ramai, tetapi ingatlah! Engkau akan keseorangan di dalam perutku.

No comments:

Post a Comment